måndag 19 oktober 2009

Sverige halkar efter

Hörde på radion igår att det spanska ordförandeskapet i Europarådet som tar vid efter det svenska har färdigställt sina prioriteringar Ett av de prioriterade områdena kommer att vara jämställdhet. Det är lite pinsamt tycker jag att Sverige inte lyckades få med denna fråga på sin dagordning. Men å andra sidan, om du utan att googla det kan räkna upp de svenska prioriteringarna för mig så blir jag förvånad. Eller för all del, visste du att Sverige var ordförande i Europarådet?

I Sverige har vi i många år pratat om att det finns så få kvinnor i bolagsstyrelser. Redan under förra mandatperioden utlovades regleringar om bolagen själva inte vidtog åtgärder men sedan dess har inte mycket hänt. I Norge däremot har man faktiskt tagit steget och infört kvotering och vet du vad? Enligt den oberoende utvärderingen som nyligen genomförts så har (den formella) kompetensen höjts. Inget bolag har obstruerat och inget bolag har flytt ur landet. Så det kan bli....

Annars är det bevisat nu, kvinnor är starkare än män. Kanske är det därför män blir sjuskrivna för ryggskott samtidigt som kvinnor ska jobba med foglossning (och ja - det är lika smärtsamt som det låter).

2 kommentarer:

Mikael K sa...

Ja, många manliga svenska styrelseproffs - och kvinnliga dito - är stockkonservativa. Kvotering krävs.

Eva Nygren sa...

Ja, det där med foglossning och variationerna i hur man ser på det är rent ut sagt för jävligt. Det är konstigt att vissa läkare inte kan begripa att graviditeter, fastän de hör till livet, också kan vara problematiska och orsaka väldig smärta.