onsdag 14 oktober 2009

Land of the free

Igår hade vi besök från USA på jobbet. Besöket bestod av en grupp människor som reser runt för att berätta om fattigdomen i USA och den grupp som står helt utanför de redan mycket små trygghetsstystemen. Dom berättade om människor som förlorar sina hem trots att dom har två jobb. Dom berättade om alla fattiga som inte ser någon annan utväg än att ta värvning för att ge sig ut i kriget, då får dom i alla fall mat och en säng - om än i fält. Dom berättade också om den växande folkrörelse som kämpar för ekonomiska mänskliga rättigheter för alla.

Vår bild av USA är ju att landet långt där borta är möjligheternas land. I det fantastiska programmet Hollywoodfruar sa en av bimbosarna att "det går bra nu för min man kan ju köpa hus billigt på grund av krisen". Verkligheten bakom det uttalandet är att tusentals människor förlorar sina hem varje dag. Verkligehtens USA innebar att människor inte kan få vård och utbildning. Verklighetens USA är ett skriande bevis på hur det går när man släpper marknadskrafterna fria utan kontroll.

En av representanterna från PPEHCR sa igår, "egentligen vill vi säga att vi vill ha socialism men då vänder sig folk och springer". "Så, istället säger vi att vi vill ha bostäder, jobb, utbildning, sjukvård och mat för dagen, men det är ju samma sak".

Ja, så kan man se det!

1 kommentar:

Jah Hollis sa...

Bob Dylan ska skänka sina inkomster från sin julskiva (som släpps i dag) till välgörenhet. Inom USA, alltså. Pengarna ska gå till folk som inte har råd att köpa sig lite anständigt käk till julhelgen. Och det är många det:
http://www.reuters.com/article/entertainmentNews/idUSTRE57P4NG20090826