fredag 7 augusti 2009

Välfärdens kärna

Idag är det sista dagen på semester. Som väl är vidtar en helg innan det är dags för jobb. I köket bakar yngsta dottern scones och äldsta dottern är på jobbet. Hon sommarjobbar som artist. Det är lite tufft tycker jag. Det står faktiskt artist på hennes anställningsbevis. Sommarjobbet handlar om att hon och ett gäng andra ungdomar sätter ihop en kulturfestival åt kommunen. Dottern och två andra ska dansa. Dom gör koreografi och tränar. Fast i uppgifterna ingår också marknadsföring av festivalen och annan planering som hör till.

I år har min kommun erbjudit cirka 200 ungdomar sommarjobb av olika slag. Det har handlat om att vara ledare på dagkollo, städa parker och som i min dotters fall artisteri. Jag vet inte om det tillhör det moderaterna kallar välfärdens kärna att sommarjobba inom ramen för kommunen men för ungdomarna som får chansen att jobba är det verkligen en välfärdstjänst.

Funderar på det nu när det återigen diskuteras att kommunerna inte ska syssla med kultur och fritidsverksamhet eftersom det då inte ska handla om just välfärdens kärna. Att skyffla ner pengar i privata vårdbolags redan välfyllda fickor eller för den delen i skolkoncerners dito verkar däremot vara det. Själv kan jag inte för mitt liv förstå hur man resonerar när man kommer fram till denna slutsats. Kultur är väl välfärdens innersta kärna - som vi inte kan leva utan!

4 kommentarer:

Seldakan sa...

Man måse väl kunna räkna helgen som semester också? :)

Jah Hollis sa...

Det tål att tänkas på det, om även helgen är semester. :-)
Det där med att spara på kultur och fritid kom väl från dom okulturella nötterna på Timbro, tyckte jag jag hörde på radion. Barbarer!

Bengavoice sa...

Hoppas inte helgen räknas som semester. Jag har bara typ 31 dagars semester om året, vilket i så fall bara skulle räcka till 15 helger och en lördag.
Hörde Timbo-Nisse tjafsa med ett kommunalråd i radion. Min tolkning var att man ska bygga idrottshallar och kulturhus i goda tider, och sedan stänga dem och sparka ut besökarna när konjunkturen är sämre. Logiskt.

Alla smutsiga detaljer sa...

Seldakan och Jah, helgen är ledig men defenetivt inte semester. Timbro och tokmoderater i härlig förening - det kan aldrig sluta väl...
BV, ense som oftast