fredag 28 augusti 2009

Totto och de djupa tankarnas förbund

På väg till jobbet i morse lyssnade jag som vanligt på P1 morgon i ett öra. En lång del av vägen hade jag sällskap med Sven-Otto "Slutspelsskägget" Litorin. Totto fick frågor kring ungdomsarbetslösheten och de åtgärder man nu presenterat från regeringen för att motverka densamma. Han pratade också om moderaternas "sic" motstånd mot att avskaffa LAS.

För att börja med det senare. Det upprepas som ett mantra av moderaterna; "det blir inte fler jobb för att man avskaffar anställningstrygghetslagar". Och så det som så uppenbart slängts ihop av en PR-snubbe; "vi gick till val på att det ska bli lättare att anställa, inte lättare att avskeda". Det är ju helt sant, både och. Jag önskar bara att dom skulle leva upp till detta, och gärna på andra områden också. Att man infört nya möjligheter till tillfälliga och osäkra anställningar talar man till exempel tyst om.

Totto fick också frågan hur deras så kallade "lyft" skiljer sig åt från de åtgärder som sossarna hade förra året i form av plus-jobb. Jo, i moderaternas variant jobbar man bara 75% och har ersättning istället för avtalsenlig lön, annars är det samma. Känns inovativt och fint! Men, nota bene - man respekterar ju reglerna, för man värnar LAS. Känner någon sig lurad?

Slutligen måste Tottos optimism kommenteras. "Vi har haft, jag tror det är sju, finanskriser tidigare och vi har ju överlevt dom", sade Totto. Jo du, men en och annan har drunknat på vägen.

Inga kommentarer: