tisdag 25 augusti 2009

Politik för dom som har

Lite i elfte timman känner jag att jag ändå måste kommentera debattartikeln från fyra stockholmssossar som publicerades i DN igår. Varför jag känner detta behov? Jo, dels för att jag som du vet planerar att byta ut regeringen och då tillsammans med bland annat sossarna. Men också för att en av undertecknarna av artikeln är kommunalråd i min hemkommun där vi redan bedriver ett samarbete i röd-grön anda.

Jag läste artikeln igår och förundrades i första hand över bostadspolitiken. Fler ska ha möjlighet att bo i villa och bostadsrätt. Det måste vara en självklarhet att två personer med heltidsjobb kan bo i en villa, säger man bland annat. Man ska ha möjlighet att göra boendekarriär! Sossarna måste bli ett parti för dom lyckade, fortsätter man. Men kära nån. När vi har bostadsbrist, folk lider av trångbodhet och det finns en stor hemlöshet - är då den viktigaste frågan om folk kan bo i villa eller inte?

Det finns ingen brist på villor och bostadsrätter. Om fler vill köpa kommer det att byggas fler. Problemet är att vi inte har nog med hyresrätter. Hur svårt kan det vara att förstå. Problemet är inte bristen på boendekarriär utan att folk inte kommer in på bostadsmarknaden. Om alla ska bo i "marknära boende" i Stockholm lär staden behöva växa på bredden, det är ingen tvekan om det.

Idag hyllas de fyra på ledarplats i DN. Man hyllas för att man vill avskaffar LAS och arbetsförmedlingen. Men, det är väl inget nytt. Om man vill förnya sig får man väl tänka ut något nytt. Inte bara upprepa vad borgarna sagt under lång tid. Jag, som antagligen liksom du tillhör något slags medelklass, vet att jag får det bättre om alla får det bättre. Det är dags för något nytt, det är dags för visioner. En annan värld är möjlig.

4 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Om man som sosse hyllas på DN:s ledarsida, borde man inte då fundera över sitt partival?

Jah Hollis sa...

Nu är det så att alla svenska tidningar går i sossarnas ledband, så förhållandet är ju kanske inte så märkligt som man kan tro. Så är det i alla fall enligt Israels förre ambassadör i Sverige (han som gav sig på någon konstinstallation han inte gillade).

Eva Nygren sa...

Jag tycker att hela bostadspolitiken är konstig. Idag sa en ung kollega till mig att hon och hennes man gjort helt "fel" eftersom de har bott i hyresrätt fram tills nyligen - de har inte gjort den boendekarriär som många av deras jämnåriga: Köpt bostadsrätt och sålt med vinst eller haft tur och bott i hyresrätt som ombildats till bostadsrätt och därmed gjort vinst. Så nu sitter de i en villa med lån på hela beloppet eftersom de inte haft någon miljon i cash att lägga in i husets kostnad. Det är väldigt märkligt att man så gynnar oss som bor och betalar hyra med lånade pengar, i villa eller bostadsrätt. Jag tycker att det är helt fel. Fastän jag själv vinner på det känns det tokigt, orättvist och ekonomiskt osunt.

Alla smutsiga detaljer sa...

Sånger, jo eller hur! Jah, eller hur!?! Eva, ja - det är svårt att förstå hur det blev så här. Egennytta före allmännytta.