lördag 15 augusti 2009

Det där med privatskolor och skattepengar

Många enskilda privatskolor i vårt avlånga land har säkert startat för att det funnits enskilda personer eller grupper av personer som varit missnöjda med hur verksamheten fungerat. Det är förståligt eftersom det ofta är långa beslutsvägar och krångliga strukturer i den kommunala verksamheten. Det finns orsaker till det. Det är en stora organisationer och därmed kan det bli lite krångligt. Likabehandling och lagen om offentlig upphandling är två andra skäl, det första självklart och det andra irririterande. Ibland är det bara onödigt hierarkiska strukturer det handlar om. Det borde självklart gå att ordna enklare.

Det finns dock många privatskolor som har startat av helt andra skäl än arbetsmiljömässiga eller pedagogiska. Det handlar om ren och skär lust att tjäna pengar. Stora skolkoncerner har inget annat skäl. Det handlar om att få ut så mycket vinst som möjligt. Visst måste man bedriva hyfsad verksamhet för att nå dit men huvudsyftet är ändå pengar. Värst är det egentligen på gymnasiet. När en ungdom väl börjat på ett program i en privatskola har han eller hon mycket att förlora.

Sedan finns det förstås de värsta avarterna. Det handlar om religiösa privatskolor. Att dom över huvud taget får finnas är illa i sig. Det finns dessutom dom som döljer sin huvudman. Tänk om du plötsligt fått veta att ditt barn varit inskrivet hos scientologerna. Att det finns skolor/fritidshem som får ut miljonbidrag utan att ens bedriva verksamhet går liksom inte att förstå.

Vad är detta? Jag förstår inte hur vi kan tillåta denna utveckling. Att människor vill betala skatt om man vet att pengarna går till rätt saker vet vi men... Jag ska betala restskatt på 14 000, går dom pengarna till sientologernas reklamutskick eller till en bank på Cayman island?

När ska folk börja protestera egentligen?

Inga kommentarer: