söndag 16 augusti 2009

Det blir sällan som man tänkt sig

Planen för gårdagen var upplagd för glädje och rekreation. Lugn dag, cykeltur till Söderstadion, en öl med en kompis som jag inte sett på hela sommaren och sedan skulle jag aggera hejarklack på Midnattsloppet (bra jobbat Stentorp, nästa år är jag med) innan cykelturen hem. Bra planering tänkte jag eftersom jag då skulle vara i stan och tillhands för dottern som planerade för att delta i Ung 08.

Istället fick jag ett telefonsamtal på förmiddagen från en förtvivlad dotter. Över telefonlinjen hörde jag två unga män (bröderna) hota en ung flicka (14 år och kompis till min dotter). Anledningen till hoten var att flickan förmodades ha gjort saker som bröderna (som är dryga 20 år) inte gillade. Dom gjorde det så klart med pappas goda minne. Jaha tänker ni - hedersrelaterat och mellanöstern. Men, jag vill gärna här och nu säga att nej - så är det inte. Manlig förtryck, ja - men det finns överallt. Grannar ringde polisen, kloka grannar! Hur som helst slutade det med en extra tonåring hemma hos mig och självklart en missad fotbollsmatch (vilket kändes som ett mycket litet bekymmer i sammanhanget även om Bajen förlorade på en orättfärdig frispark och en orättfärdig straff).

Så, på kvällen tänkte jag att tjejerna trots allt skulle få åka till Ung 08-konserten men för säkerhetens skull ville jag följa med. Det är jag glad för att jag gjorde. Alltså, jag har varit där flera dagar i veckan men då på dagtid. Det har sett trevligt och fint ut. Igår var det dock en helt annan miljö. Tusentals tonåringar i en MÖRK park. Tårgasattacker, gråtande småtjejer, fulla ungar och förtvivlade poliser. Det går inte att beskriva kaoset. Jag tror att dom 10 000 som stod i ljuset framför scenen hade det bra men i resten av parken fanns det inte en enda lampa. Trafiken runt parken var hysterisk. Inte långt från Kungsan pågick kulturfestivalen och dessutom cruising på Sveavägen. De vuxna verkade fullständigt ha tagit time out från ansvar. Det var några fältare och poliser och ett gäng FULLA vuxna, i övrigt kunde man räkna oss föräldrar på en hand tror jag.

Men vad fan var det där? Jag har varit positivt inställd till festivalen förut men nu har jag ångrat mig. Det var obehagligt, läskigt och farligt - och jag är inte lättskrämd. Om jag får bestämma säger jag skärpning Stockholms stad, SKÄRPNING!

5 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Trist när det som ska vara roligt och trevligt bara går åt skogen (och jag tänker inte på Bajens match). Och trist att ständigt höra om detta hotande där större och starkare (så gott som uteslutande karlar) ska skrämma yngre och svagare att göra som de starka vill. Hur blir man en sådan idiot?

Eva Nygren sa...

Hemskt med vuxna som inte bryr sig, tycker jag. Men det verkar du göra och det är bra, och det är bra att du skriver om detta. Jag är säker på att du också GÖR, inte bara snackar.

Jerk sa...

Hey...jag "sprang" ju också..
(för det var det som var det viktiga i det här inlägget..)

Mikael K sa...

Jobbigt starka upplevelser!
Tragiskt att vare sig pappor eller vuxna festivalarrangörer tar ansvar.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jah, Eva och Slow - ja det är tråkigt med vuxna som inte bryr sig. Jag GÖR men jag är inte säker på att jag GÖR rätt men jag försöker.
Jerk, förlåt - min miss....