tisdag 14 april 2009

(O)hedersvåld

Lyssnade på P1 morgon i morse. Frågan handlade om så kallat hedersrelaterat våld och förtryck. Som vanligt var det Elisabeth Fritz som fick föra ordet. Elisabeth Fritz är jurist och har jobbat länge med dessa frågor. Just detta gör det ytterligt förvånande att hon är så himla dålig. Jag menar att det är väldigt sorgligt att socialborgarrådet i Stockholm inte vet vad som är brottsligt men det är inte så förvånande när man hör Fritz uttala sig.

- Är det brottsligt att hindra sin dotter att ha en pojkvän?
- Nej, det är inte brottsligt men domstolen borde ha möjlighet att göra något åt dessa brott...
- Men är det brottsligt?
- Nej, men det strider mot mänskliga rättigheter och domstolarna borde kunna döma för dessa brott...

Äh, inte blir man klokare av att allt är Gudrun Schymans fel enligt en annan kvinna som får uttala sig i reportaget. På vilket sätt det är Gudruns fel framgår dock inte.

Förtryck av kvinnor och barn är förskräckligt. När det gäller kvinnors rättigheter har vi ganska bra lagstiftning men tyvärr anmäls och utreds brotten fortfarande inte som dom borde. När det gäller barn är situationen annorlunda. Gör barnkonventionen till svensk lag så är vi ett steg närmre ett barnvänligt samhälle och då behöver kanske vare sig socialborgarrådet i Stockholm eller Fritz famla i mörkret längre.

4 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Kalla det hedersrelaterat eller vad som helst, men det handlar väl om att med våld få behålla sin makt över de som är maktlösa. Oavsett vilka som står för detta så känns det så stenåldersmässigt och deprimerande att höra och läsa om, att man kan tappa tron på eventuella mänskliga framsteg vi sägs ha gjort.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jo, det handlar om mäns våld mot kvinnor oavsett vad det kallas. Det ska bekämpas. Det är därför jag blir så irriterad över att dom som är satta att göra det är så okunniga. Ännu värre blir det så klart när journalister väljer samma "experter" gång efter gång.

Mikael K sa...

Vet inte om det är min föreställning men jag tyckerat att "hedersrelaterat" förstärker förhållandet vi-dom, när det som ni båda påpekar handlar om vanliga (och sällsynt idiotiska) våldsverkare.
Vad gäller experter undrar jag om experterna ibland gör upp sinsemellan att "nu tar du hand om media i ett halvår, så får du forskningsanslag som tack". Alla andra kunniga kan då hänvisa till den aktuella experten ifråga.

Alla smutsiga detaljer sa...

Slow, jo jag håller med även om vi måste förhålla oss till dom som lever under starkt patriakalt förtryck. Det är ett tveeggat svärd. När det gäller experter så har du en poäng fast Fritz forskar ju som väl är inte, hon är dålig ändå.