fredag 17 april 2009

Varning! Skakande nyheter.

För vissa kommer detta som en chock, jag vet. Det gäller särskilt dom moraltanter och moralfarbröder som själva aldrig varit tonåringar. Det kan också vara lite extra skakande för föräldrar vars ungar strax blir tonåringar, men det kan inte hjälpas. Om detta må man berätta. Här kommer det:

tonåringar är intresserade av och nyfikna på sex. Ännu värre, de flesta tonåringarna har sex!

Jobbigt? Det struntar jag i för du kanske behöver höra det här!

Kanske blir du lugnare om du får veta att de flesta inte inleder sin första sexuella relation (med andra) förrän i 17:års åldern. Men, det spelar mindre roll för du har ett viktigt uppdrag som förälder ändå. Se till att ditt barn, son eller dotter, inte har ett skuld och skamfyllt förhållande till sin egen sexualitet. Uppmana ditt barn till att ta reda på, känna efter och framför allt lära känna sig själv. Lämna dock detaljerna till skolan om dom har juste sex- och samlevnadsundervisning (ta reda på) eller och till ungdomsmottagningen (finns ingen sådan där du bor, kräv av kommunen/landstinget att man satsar på detta). Samtidigt, finns till hands, för du kan behövas.

Jag antar att du fattar att jag skriver det här på grund av den där korkade åklagaren som påstår att man ska åtala en barnmorska som skriver ut p-piller till en tjej som är under 15. Själv tycker jag att p-piller är ett riktigt dåligt preventivmedel för en så ung tjej, men hjälpmedel till våldtäkt är det inte. Det borde kanske räcka med att förklara att p-piller också skrivs ut till unga tjejer som har problem med mensen men jag kan inte nöja mig med det för det är inte hela sanningen.

Jag var med och formulerade lagstiftningen som gäller våldtäkt mot barn. Det var inte enkelt att hitta på en lösning när det gäller till exempel 14:åringar som har sex med 16:åringar. Faktum är ju att även 16:åringar kan våldta och det måste man som lagstiftare ta hänsyn till. Att skriva ut p-piller har dock ingenting med detta att göra! Behöver lagen förtydligas för att alla ska fatta så gör det NU!

I morse hörde jag en moraltant från tidningen Dagen predika avhållsamhet på radion. Hon sa att hon skulle bli upprörd om hon hittade p-piller i sin 13:åriga dotters jeansficka. Jag tänker att det borde hon bli, att dottern måste rigga en "fälla" för att mamma ska förstå är något att bli upprörd över. Skäms på dig mamma!

1 kommentar:

Bengavoice sa...

Så sant, Alla, och tänkvärda ord för oss tonårsföräldrar. Jag kan inte detaljerna kring åklagarens utspel, men det luktar moralpanik lång väg.