fredag 17 oktober 2008

Fjortisar, blattar, svennar och brats

Trodde du att epiteten ovan hade något med ålder, etnicitet eller ekonomisk status att göra? Fel, ack så fel. Det är väldigt spännande att försöka hänga med i identitetsskapandet när man är tonårsmamma.

Fjortisar:

Fjortisar är vanligtvis i 12:års åldern men kan vara så gamla som 16 även om det är ganska ovanligt. Fjortisar klär sig i små och få kläder utom när det gäller jackor för då gäller stor Fjällräven eller ibland en Canada gås. För tjejer gäller blonderat hår, gärna tuperat eller uppsatt. Dåligt smink och vita läppar. Killarna är smala och böjer gärna handleden lite feminint så där. För både tjejer och killar gäller ett mycket högt röstläge för uppmärksamhet är det viktigaste. Musiken är det som för närvarande spelas på rix eller någon liknande kommersiell radiokanal.

Blattar:

Gemensamt med fjortisar är blattar högljudda och skräniga. En blatte kan lika gärna vara blond som brunett, det viktigaste är vem man hänger med. De förflyttar sig i flock och de gör till sak att prata riktigt slarvigt, gärna svenska uppblandad med diverse uttryck ur den spanska, turkiska, kurdiska eller arabiska språkfamiljen - så kallad Rinkebysvenska. Blattar hävdar ofta att de är underpriviligerade i samhället men överlägsna moraliskt. Blattar lyssnar på balkanpop eller tung hip-hop - inget annat!

Svennar:

Svennar är nutidens geeks eller nördar. Söndagsmiddag, hockey och Metro är saker som förknippas med Svennar. Andra saker som Svennar håller på med är WOW och datorer i största allmänhet. Inte heller när det gäller svennar spelar etnicitet någon bärande roll. Du hamnar i detta fack oavsett hud- och hårfärg om du är lite tystlåten. Svennar är helt enkelt lite trista typer. Musiken är Markoolio eller kanske någon liten släng av Metallica eller något lika ofarligt.

Brats:

Brats är från början en benämning på Stureplansungdomar med fläskkotlettfrisyr, spritbricka och självklart pappas plastkort. Numera kan du dock vara brat utan ärvda pengar och utan att hänga på Sture. Redan i unga år, även om du nog måste ha passerat åtminstone 15, kan du genom att skaffa en rosa skjorta eller att låna ett pärlhalsband av mamma låtsas att du är en i gänget som skulle kunna hänga runt sessorna. Att dessa nu är i 30:års åldern och därmed snart på väg in i mellanåldern låtsas vi inte om. Din semester med familjen på Tofta camping blir i din sinnevärld snart en del av Stockholmsveckan. Dina kompisar lär ju inte syna dina kort för dom var ju inte heller där. Musiken är Eurodisco., tacka vet jag punken. Då visste man vad som gällde!

6 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Men du, ett pansjo är väl fortfarande ett pansjo, eller? Och WOW, man undrar ju liksom vad det é.

Alla smutsiga detaljer sa...

Nä du, betänk att Mick Jagger numera är pansjo... Dom andra spelar golf och har inte alls tid att baka bullar med barnbarnen...
WOW - world of warcraft

Mikael K sa...

Visst var det samme kille som dansade till Ca plane pour moi?
Och det där med saxen, det är ingen tillfällighet?

Anonym sa...

Jag tycker sammanställningen var alla tiders, klargörande för en icke tonårsförälder. Gillar att bli uppdaterad med moderna tongångar, man är ju gubbe och fast i den gamla nostalgiska punken och annat gammat som iggy, Bowie och NYD
WOW-självklart ??
/gubben

Anonym sa...

En av de bättre sakerna med X-ray spex är Poly Styrene´s namn.
Kanske trots allt ett underskattat band??

Jah Hollis sa...

Till och med Poly Styrene har passerat 50 bast och kan väl inte räknas till några av de subkulturer du räknar upp. Hon är dessutom UFO-frälst numera:
www.independent.co.uk/news/people/
my-secret-life-poly-styrene-singer-51-811129.html