tisdag 7 oktober 2008

Girighetens pris

Igår såg jag ett inslag på något av nyhetsprogammen som handlade om bankernas löner och bonusar. Några exempel på löner räknades upp, det var sju miljoner hit och tolv miljoner dit.

Tolv miljoner i årslön?

Va falls!

Vem fan är värd tolv miljoner i årslön, alltså en miljon i månaden?

Detta är svenska exempel, jag vågar inte tänka på hur det ser ut i USA. Tolv miljoner och jag lovar att dessa personer går skadelösa ur krisen. Ja, bonusen kanske blir liiiite mindre men vad gör väl en mille eller två i dessa sammanhang.

Tolv miljoner! Mina pengar, och dina. Eller föresten, det är ju bara låtsaspengar. Jag hörde Ingves, riksbankschefen, på radion igår. Journalisten frågade när pengarna tar slut, Ingves svarade att så länge det är svenska kronor finns det inget slut. Det är bara att ge ut nya.

Men, hur kan det då komma sig att Island hotas av konkurs. Det är faktiskt så dom säger. Landet går i konkurs. Vad innebär det? Är det egentligen någon som förstår vad som håller på att hända? Är det så att all luft vi producerat genom att sälja och köpa ingenting till varandra har tagit slut? dom pengar som folk tjänat på att verkligen skapa något och som skulle bli till pensioner och annat är tydligen säkrade. Av vad då? Varför hör man inget om bankparadisen som Schweiz och kanalöarna. Händer samma sak där?

Nä, sällan har det känts så skönt att inte äga någonting, för det är ju ändå inget värt.

3 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

UBS är en schweizisk bank som är på väg att gå i putten och i Schweiz finns det tydligen en lag på att bankerna får klara sig själva.

Ordverifiering: vtbwov, står det för vätebomb wov?

Mikael K sa...

Jag tror mig komma ihåg när Surtsey bildades. Nu känns det ju som tvärtom. Island sjunker.

Bengavoice sa...

I den allområdande balansens namn måste det finnas någon som tjänar på det här. Det borde finnas en Ernst Blofeld eller George Soros som håvar in storkovan. Vem är det?