söndag 24 februari 2013

The typical svenskt utseende

Hamnade i en diskussion på twitter. Polisen twittrade ut "gärningsmannen hade svenskt utseende" och många reagerade så klart. Vad är ett typiskt "svenskt utseende"? Jo, enligt följdtweeten handlar det tydligen om att personens föräldrar inte hade invandrarbakgrund. Hur i hela fridens namn kan polisen/allmänheten/åklagaren och i sista hand domstolen ha nytta av ett sådant signalement? Svensk och inte föräldrar som invandrat.

Om personens föräldrar invandrat från Norge? Om personen i fråga är mörkhårig men norrländska förfäder sedan urminnes tider? Om personen i fråga är lång, kort, cendre, skallig? Det finns en miljard sätt att beskriva en människa, svenskt utseende måste vara ett av de sämre. Att polisen dessutom inte fattar kontexten med REVA och allt vad som följer i dess spår är lite pinsamt.

Jag försöker föra ett samtal med polisen på twitter om detta. De svarar med att om man inte gillar vad de säger går det bra att avfölja. Moget sätt att möta kritik kan en tycka. Längre ner i flödet ser jag att de också beskrivit personen som de söker som en ung man med blå täckjacka. Ett klart mycket mer fylligt signalement än "svenskt utseende".

Jag förstår verkligen att både signalementsbeskrivningar och kommunikation på twitter är svårt men lite bättre kan ni. Lite bättre.

Inga kommentarer: