tisdag 12 februari 2013

Det är verkligen fred vi vill ha

Inför valet 2010 tog de rödgröna fram en massa överenskommelser av olika slag. Överenskommelser som skulle ligga till grund för en kommande regeringsplattform. Detta kan en ha en massa synpunkter på. För mycket, för lite, fel frågor, demokrati etc etc. Det finns dock en överenskommelse bland dessa som jag verkligen mer än andra hade velat se satt i verket.

Det fanns en överenskommelse om nedrusting.

Vi pratar ofta om krigshot. Vi pratar om NATO, om försvar, om stridsflygplan, om upprustning, om krigsmakten och så vidare. Men, vi pratar aldrig om fred. Varför gör vi inte det. Varför kommer frågan om nedrustning, avväpning och färre bomber ständigt i skymundan. Varför är det viktigare med Patriotmissiler på Gotland än att fortsätta prata om en kärnvapenfri värld.

Inatt provsprängde enligt uppgift Nordkorea en atombomb. Säkerhetsrådet inkallas till krismöte och konstaterar att världsfreden hotas. Det är säkert rätt och riktigt. Människors liv, hälsa, utveckling, glädje och så vidare hotas så klart alltid av krig och vapen och i synnerhet av atomvapen.

Så, låt oss prata om den där överenskommelsen om fred. Förslagen om att Sverige återigen skulle stå längst fram i ledet när det gäller krav på fredliga lösningar på konflikter. Längst fram i samtalen om nedrustning. Låt oss igen prata om möjligheten att starta en svensk rörelse för just fred och nedrustning istället för att ens nämna NATO. Låt Sverige bli ett fredsland innan vi dras in i krigshetsen. Det är nämligen verkligen fred vi vill ha!!!!

Inga kommentarer: