lördag 2 juni 2012

Toppade lag och ideella ledare

I veckan har det varit skriverier om Hammarbys uttagning av barn som ska få mer och bättre träning än andra. Av några hundra barn väljs en mindre grupp ut för att specialskolas. Jag tycker det här är galet, tro inget annat men det är samtidigt trist att det tar fokus från det enorma arbetet som läggs ned av ideella krafter och föräldrar i idrottssverige.

Igår skrev Eva Fanchell en ledare i Aftonbladet om frågan. Normalt gillar jag vad Franchell skriver men här var hon verkligen ute och cyklade. När hon kallar fotbollen en bortskämd nationalsport undrar jag hur hon tror att alla hundratals mammor och pappor som sliter med knattecuper runt om i landet idag känner. I fotboll liksom i alla andra sporter är nämligen, bortsett från ungarna själva, de stora hjältarna alla de som utan tack och ersättning gör jobbet runt banor och planer.

Planer som det för övrigt råder ständig brist på.

Nej, jag tror inte akademier för åttaåringar är bra. Ja, jag tror att ungar i den åldern utvecklas bäst tillsammans i lek. Det gäller även i balett och gymnastik. Men, samtidigt när vi kallar fotbollen för bortskämd och diskuterar toppning av lag glömmer vi något viktigt. Därför vill jag idag rikta ett stort tack till er som står därute i regnet och rusket runt banor och fotbollsplaner. Ni som bär idrottssverige på era axlar.

Ni föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar som håller koll på protokollen. Ni som var uppe tidigt för att koka kaffe och fixa mackor till fiket bredvid planen. Ni som jagat priser till ungarna och till lotteriet så att klubben kan tjäna några kronor extra. Ni som ser till att även ungarna vars föräldrar inte kan/vill/förstår/orkar/finns till hands kommer med till matchen. Alla ni som drar på er regnkläderna oavsett om det är en match på grusplanen bakom huset eller elitmatch på stadion.

Jag har själv gjort mina hundår där och jag vet att även om ni är frostbitna när ni kommer hem i kväll så är lönen för mödan att ni gjort en gigantisk insats för ungarna. Det ger så oerhört mycket tillbaka.

Utan er ingen Zlatan och ingen Svensson.


Tack!

Inga kommentarer: