lördag 9 juni 2012

Lek med boll

Det är någonting med fotboll som inte kan jämföras med något annat. Igår kväll samlades massor av människor runt om i Europa och kanske i andra världsdelar också för att titta på öppningsmatcherna i EM. Fotbollsmästerskap är jättearrangemang som planeras under lång tid och ställer stora organisatoriska krav på arrangörerna. Varje gång ett mästerskap går av stapeln diskuteras lämpligheten för det aktuella landet att vara just arrangörer.

Skälen är olika. Det handlar om landets mänskliga rättigheter och om hur värdskapet kommit till. Det kan vara mutor och grova brott. Det är fantastiskt viktigt att detta kommer till ytan. Det är alltid bra att prata om mänskliga rättighter. Faktum är att det för många verkar viktigare att diskutera hur de mänskliga rättigheterna behandlas i länder där vårt landslag ska spelas än dit vi exporterar vapen.

Samtidigt ska vi komma ihåg att fotboll är ett riktigt internationellt språk. Var du än går var du än rör dig kommer du att se ungar spela fotboll. I flyktingläger runt om i världen är fotboll en av de mest verksamma terapimetoderna för barn. Biståndsorganisationer bidrar med fotbollar. Svenska fotbollsklubbar har vänklubbar och bidrar med praktisk solidaritet.

Det är bra att fotbollsturneringar som EM sätter ljuset på bristen på mänskliga rättigheter i Ukraina. Det är bra att vi i Sverige pratar om detta, i nyheter och med varandra. Fotboll är nämligen inte bara en lek med boll. Det är också medicin och blodigt allvar.

Inga kommentarer: