torsdag 21 oktober 2010

Statlig rasism?

Det finns rapporter som visar att kvinnor med invandrarbakgrund som anmäler övergrepp mer sällan blir trodda och ibland inte ens får göra anmälan hos polisen. Det finns undersökningar som visar att män med invandrarbakgrund oftare blir stoppade och misstänkta för brott av polisen. Statistik visar att män med invandrarbakgrund får längre straff än etniska svenskar för likvärdiga brott.

Jo, det är sant.

Att polisen inte lägger ihop ett och ett och får det till två på en gång när det gäller skjutningarna i Malmö bygger på samma ryggmärgsreaktion. Först ska man utesluta gängbrottslighet - vad det nu är - sedan letar man andra motiv.

Samma vapen har använts mot män med invandrarbagrund som inte har någon koppling till varandra eller till någon så kallad gängbrottslighet. Är det polisens förutfattade meningar som lägger hinder i vägen för att utredningen ska gå åt rätt håll? Hindrar fördomar polisen att hitta gärningsmannen och skydda människorna?

Kan det dessutom finnas ett samband mellan det där jävla locket vi påstås inte få lyfta på och det här? Det ser ju just nu ut som en spegelbild av 1991, det går inte att komma ifrån. Gör som jag och många med mig. Lova att aldrig hålla tyst när du hör någon säga något rasistiskt, oavsett var du hör det och från vem.

Jag fick sån lust att spela Linton.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Gäng är väl sådana som har ett gemensamt intresse av att begå brott tillsammans eller trakassera andra människor på någon slags gemensam grund. Där jag växte upp fanns GGG, Gröndals gangstergäng, som gillade att terrorisera mods för att de (GGG) hade ett gemensamt hat mot folk som vågade vara lite annorlunda.
Dagens gäng är nog ännu tuffare att ha att göra med och skäms inte för att skaffa sig varumärken och namn som ska göra dem kända som farliga. Så jag tror inte att det går, absolut inte i Malmö, att bortse från att gängkriminalitet och gängvåld existerar. Och att en del faktiskt skjuter på varandra.

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, dom flesta tillhör inga gäng. Det är olyckligt att det första polisen lägger in i motivbilden är gängrelaterat våld (om det nu är det)...

Jah Hollis sa...

Jag menade med min kommentar att du antydde att det inte existerar några gäng som gemensamt sysslar med våld mot andra. Kolla den här kartan över var det skjutits i Malmö i år. I många fall handlar det om gänguppgörelser, också:

http://maps.google.com/maps/mms?ie=UTF&msa=0&msid=112715269973153697220.00048ac98e7428bc3e897