tisdag 26 oktober 2010

Men va fan!

Alltså, jag hänger inte med riktigt i svängarna. I min kommun har det kommunala fastighetsbolaget sålt fastigheter till en summa av 1,4 miljarder. Det ger en reavinst på massor av pengar även om man trixar och fixar med skatten. När man säljer fast egendom som tillhör alla så vill man ju gärna att det ska komma tillbaka till dom som ägde det från början. Eller?

Nåja, det kommunala bolaget äges så klart av kommunens innevånare som alltså har skiftat fast egendom mot stålar. Nu ska några fastigheter i det kvarvarande beståndet rustas upp. Bra, då kan man ju stoppa in lite av dom där pengarna som man fått in. Trodde jag men icke.

Eller, så här. Man kan använda pengarna men då måste dom ge samma avkastning som dom gjorde när dom var bundna i dom fastigheter som vi sålt, det vill säga 4 %. Detta innebär att om vi använder vårt eget kapital till att renovera så måste dom som bor i husen räkna med att inte bara betala investeringen utan också avkastningen. Detta för att det nu är färre hyresgäster som ska dela på dom framtida underhållskostnaderna.

Men var fan. Snacka om att det är en förlustaffär att sälja. Åtminstone för oss som bor kvar i bolaget. Att folk riskerar en hyreshöjning på 25 % är något man liksom bara får ta. Skulle inte tro det, då tar i alla fall denna politikern sitt pick och pack och låter någon annan stå med det ansvaret! Inte tänker jag bidra till att folk får gå från hus och hem i ett allmännyttigt bolag.

Inga kommentarer: