torsdag 5 januari 2017

En liten hemstadsbetraktelse

Var i Blekinge över julhelgen. Ja, faktiskt en hel vecka innan jul. Ronneby är en liten ministad där allt har sin sömniga gång. Man jobbar, lever, pluggar, motionerar, umgås, kollar fotboll - ja sånt som folk gör. Det finns en tiptop biograf som man är mycket stolt över. Frej Larsson bor i vattentornet. Kyrkan är från 1100-talet och Brunnsparken är välkänd över nejden. Sjävklart ordnas det en hemvändarfest vid jul, som det alltid gjorts. Nytt för i år var dock hemvändarkortet på gymmet. Det ultimata beviset på att vi hemvändare är medelålders på riktigt.

Nåja, det stora samtalsämnet i stan är annars den eskalerade brottsligheten. Det sker mycket skit i stan. Det är hot, narkotikahandel, bränder - ja, det är faktiskt ganska synligt och lite jobbigt. Det har brunnit, fönster har krossats och slagsmål har utbrutit. Det har skrivits om det i rikspressen. Veckan innan jul toppade brottsligheten i stan till och med Aktuellt. Uppmärksamheten har haft det fina med sig att plötsligt har polisen identifierat och tagit en eller två av bovarna i förvar (även om en av dem rymde igår).

Det visar sig att det är åtta personer som är den hårda kärnan av personer som terroriserar stan. Jag är en vän av rättssäkerhet och tycker så klart inte man ska använda hårdare metoder än vad nöden kräver men jag finner det mycket märkligt att en sån liten klick av personer kan ta en stad i sitt våld. Det har hänt förr. För ett par år sedan var det Bandidos som var det stora hotet och en av dess ledare blev ihjälskjuten på en skogsväg utanför stan. De verkar vara uträknade nu.

Sjävklart vill väldigt många skylla den uppkomna situationen på det stora antalet flyktingar som Ronneby (och många andra städer) tog emot förra året. Faktum är att personerna det handlar om har bott i staden i många, många år. Det slog mig att situationen snarast liknar den som var i Borlänge för ett antal år sedan. Jag vet inte om du minns. Den så kallade Familjen drev utpressning, våldsbrott och narkotikahandel i den lilla staden. Den gemensamma nämnaren är snarare sociala faktorer och frånvaro av polis. För det är ett faktum, polisstationen har stängt. Det är inte okej.

Inga kommentarer: