onsdag 28 december 2016

Polisen, medborgarna och löftet

För knappt två år sedan lyssnade jag på Rikspolischefen i lördagsintervjun. Han pratade om att det kommer ta tid att genomföra den stora omorganisationen och han pratade om vikten av att komma närmre medborgarna. Samtalet spann vidare kring de områden som är extra utsatta både för social oro och för olika typer av brottslighet. Rikspolischefen pratade då om att polisen måste finnas på plats för att stoppa buskörning med mopeder och annat. Sjävklart ledde det till hån och skratt. Som om det inte fanns annat att ängna sig åt än buskörningar.

Aktiva poliser tog dock rikspolischefen i försvar och menade att buskörningarna är en del av den organisaerade kriminaliteten och mopeder och motorcyklar redskap för transport av vapen och droger och ibland också ett bra sätt att komma undan från poliser som jagar. Det har ju på sista tiden visat sig vara sant, bland annat när det gäller skjutningar.

Det är de boende i de utsatta områdena som har störst behov av att få stopp på kriminaliteten. Det är inte "bara" så att de boende själva riskerar att bli utsatta för brott personligen eller att det "bara" är så att mammor och pappor dagligen ska oroa sig för sina barn på olika sätt. Den ekonomiska påverkan på enskilda är väldigt stor. När polisen och för den delen andra delar av samhället men främst polisen inte finns på plats eller inte kan göra sitt jobb ställs mycket på spel. Det finns en tendens hos delar av politiken att misstro eller föringa behovet av polisiära insatser. Jag tror de har fel.

Jag blir därför glad när de boende och företagare i dessa områden aktivt själva säger ifrån. Idag stänger Husby centrum som en protest mot kriminalitet och mot samhällets tillkortakommanden när det gäller att skydda medborgarna och deras egendom. Heja företagarföreningen i Husby! Det är tråkigt att även detta drabbar innevånarna men det måste till ett statement.

Så, förnya medborgarlöftet. Se till att polisen finns på plats och se till att människor kan leva i frihet och trygghet.

Inga kommentarer: