fredag 16 december 2011

Halt vid grinden alla Grinchar!

Julen är inte rolig för alla. Det dricks för mycket, det äts för mycket och det handlas för mycket. Pengarna räcker inte till för att barnen ska få dom där klapparna men ville ge. En del funderar inte över klappar utan sover i kylan i porten. Läste i någon tidning att massor av singelpappor ständigt förlorar slaget om att få umgås med sina ungar på jul och då istället sitter hemma ensamma.

Förr var julen en helig familjehögtid. Allt var stängt, nästan i dagarna tre. Det har förändrats, i alla fall om man bor i Stockholm eller annan större stad. Det finns både restauranger och andra nöjesställen öppna. Som i så många andra sammanhang kan vi tacka invandrande personer för det. Människor som för in andra traditioner och andra sätt att umgås i vårt karga land är en välsignelse.

Men, det räcker inte. För som sagt. Alla har inte pengarna, förmågan eller orken att hänga på krogen i jul. Alla har heller inte lust. Så, därför är det läge att dela med sig lite av sin egen stugvärme. Avsätt en slant till välgörande verksamhet. Kräv öppna samlingslokaler. Knacka på hos den ensamma grannen och bjud på en liten julgodis eller två. Det kostar så lite och det ger alla så mycket. Du kan säkert själv fundera ut saker som gör julen lite juligare. Om vi hjälps åt blir julen en glädjens högtid för fler.

Inga kommentarer: