fredag 30 juli 2010

Kreditvärdighet

Idag finns det mycket att blogga om. Man kan snacka personligt om hur jävla jobbigt det är att vara ensamstående tonårsförälder. Man kan snacka sport, både friidrott och fotboll och dom tappade poängen i Sundsvall. Man kan snacka kriminalpolitik och diskutera Lindbergs straff för alla sexövergrepp. Jag tänker välja att snacka ekonomi, det är det nog få andra som väljer idag.

Läste i DN (pappersupplagan, artikeln finns ännu inte på nätet) att Stockholms stad tänkte stämma ett kerditvärderingsföretag för att man gett Stockholm för låg poäng. Märkligt. Det måste väl ändå vara upp till företaget att mäta som man tycker är rimligt?

Företaget i fråga hade givit Stockholm riktigt låga poäng eftersom man säljer ut värdefull egendom och lever upp pengarna. Det är alltså samma sak som regeringen gör med Sverige. Anledningen till att statsskulden minskar är ju att vi sålt av en massa egendom och därmed äger mindre gemensamt. Det borde i rimlighetens namn betyda att vi de facto är fattigare. Det har det aktuella kreditvärderingsföretaget fattat.

I det långa loppet är den gemensamma egendomen mer värdefull än alla sänkta skatter och förmögenhetsöverföringar till privata intressen. Insikten om detta är en av skillnaderna mellan höger och vänster. Att tömma sina fickor för kortsiktiga intressen har aldrig riktigt fungerat. Jag hoppas svenska folket förstår att vi är mindre rika nu än vi var.

Inga kommentarer: