tisdag 27 juli 2010

Alla kryssar på Östersjön

Tog en liten båttur med I, du vet en sån där 23-timmars kryssning. Hytt, smörgåsbord och lunch för 125 kronor. Man förstår att dom måste tjäna pengar på något annat än på biljetterna och maten. Försäljningen i tax-free går förstås som smort. Ett ganska stort gäng åker fram och tillbaka och köper cigaretter och snus i stora partier. Det är professionell hantering, i alla fall näst intill. Och köparna väljer inte lyxbiljetter för 125 kronor utan de bor i 4-bäddshytter för 75 kronor med mat.

På båten kostar två limpor cigaretter 530 kronor. Vad jag förstår så är det billigt. Handlar du för 1000 kronor får du köpa en flaska whiskey för 40 kronor. För en nyckel till hytten deponerar du 40 kronor. När du ska lämna igen nyckeln kan du välja på att antingen få igen dina pengar eller få en flaska kryddat brännvin (50 cl). Pengarna eller flaskan frågade kassörskan, jag tror de flesta valde flaskan.

Efter att ha tillbringat en dag på däck i solen är jag nu tillbaka på fast mark. En liten kryssning om året är precis lagom. Nu väntar jag ivrigt på torsdagens förströelse. Säger som jag brukar, jag kan knappast vänta.

2 kommentarer:

rocky sa...

jag hade tagit pengarna och köpt godis och chips. Brännvin är inte min "bag"

Alla smutsiga detaljer sa...

Nja, inte min heller men man kan ju alltid bjuda eller ge bort...