torsdag 15 juli 2010

Sömnlös i Sumpan

Alltså, att det ska vara så svårt att komma i säng! Och sedan så jädra svårt att lägga ifrån sig det man för tillfället håller på med när man väl hamnat i bingen. Att därefter kunna somna är ju en dröm att drömma om. Så vaknar man allt för tidigt, det är varmt och kladdigt och inte mysigt alls.

Jag behöver sova! Känner redan att denna semester inte kommer att ge den behövliga vilan.

Nå, då får det väl bli något annat roligt än sömn då. Kämpar för tillfället med flera frågor för att komma dithän.

Den första frågan är; släppa kontrollen om 15åringen - hur gör man? Jag skulle så gärna vilja ha min egen tid men så himla mycket tid går åt till kontroller och tjafs. Hur får man en 15åring att samarbeta? Hur får man en 15åring att förstå att om man vill bli vuxet behandlad så får man bete sig som en? Hur får man en 15åring att faktiskt förstå att det inte bara ligger hos mamma längre utan faktiskt lite grann hos henne själv? Att klura ut dessa frågor är en förutsättning för nästa.

Den andra frågan är; hur förvalta den där eventuella egna tiden som man skulle kunna snika till sig? Ringa eller avvakta? Eller för den delen inget av dessa? Kanske istället ge sig ut på stan och vara "40 something and fucking fabulus"!

Fast, jag är nyfiken - det kan jag erkänna, men tillräckligt cool för att avvakta.

2 kommentarer:

. sa...

Spännande! Och läskigt. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna göra. Försöker tänka på om mina föräldrar sa något speciellt till mig för 10 år sen, men jag kan inte minnas..

Alltså, det hör väl till ungdomen på något sätt att testa och göra lite dumma grejer. Det har du säkert tänkt på redan, men det kanske är mest respektfullt att säga precis som det är. Att med frihet kommer också ansvar.. vilken kliché, men ack så sann!

Kanske också typ informera om farorna som lurar! :) jag tror mina föräldrar sa att jag aldrig skulle gå ensam någonstans på natten och typ ta taxi om det inte var någon annan som skulle åt samma håll.

Generellt sett är det väl just frihet under ansvar-grejen som gäller.. bara att du uttrycker oro tyder, för mig, på att du tänker på grejer som unga lätt råkar ut för, och har antagligen haft med det i din uppfostran och format din dotter till en klok tjej :)

Men ja, det måste vara läskigt som sagt.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja, det är läskigt - och spännande. Alla dom där grejorna har jag så klart gjort och sagt. Jag minns också att jag själv överlevde min tonårstid - trots allt. Jag vill bara inte tänka på hur mina föräldrar hade det under tiden.
När det gäller "farorna som lurar" så är det svårt. Man kan ju inte gå genom livet och vara rädd. jag önskar att jag kunde få henne att gå en kurs i självförsvar även om hon är ganska klok - egentligen, bara inte när hon talar med mig :-/