tisdag 28 juli 2009

Nu börjar det!

Idag skriver Karin Jämtin på DN-debatt om vinster i friskolor och så kallade välfärdföretag. Karin menar att det inte borde vara tillåtet att plocka ut vinster ur dessa. För mig är det en självklarthet men jag kan tänka mig att det blir ett ramaskri i sossepartiet, för att inte tala om i miljöpartiet. Det är som om alla dessa människor helt missat att Sverige i princip är det enda europeiska landet som tillåter att vinster plockas ut från privatskolor.

Karin Jämtins artikel är något mer än bara en artikel om friskolor och vinster. Den är också en positionering i sosseleden och en direkt uppmaning till sossekongressen. I höst står nämligen det stora avgörandet. Ska sossarna i Stockholm svänga ännu mer höger för att man tror att det är så man räddar hem mittenväljarna eller är det kärnväljarna som är räddningen.

Själv tror jag att lösningen för sossarna, inte minst i Stockholm, är att hitta tillbaka just till sina rötter. Tyvärr är jag inte säker på att det är dit man svänger. Jag vet att det finns starka krafter inom sosserörelsen som tror att räddningen ligger i att haka av "förorten" och satsa allt mot bostadsrättsomvandlande friskoleföräldrar. Dessa grupper måste så klart också känna sig hemma och välkomna men inte till priset av kärnväljarna. Dessutom tror jag att väldigt många medelklassväljare faktiskt vill se ett sammanhållet samhälle så de kommer liksom med på köpet.
Jag är glad att Karin tagit första steget, nu väntar jag spänt på motreaktionerna.

Annars ska jag gå på parkteater idag, det finns fortfarande en och annan som behöver släpas med. Under Eken på Djurgården 18.30.

5 kommentarer:

Bengavoice sa...

Jag såg Topboy på ett semimarium om fotboll och våld på Malmö Högskola för något år sedan. Föredömligt fri från pekpinnar och moralkakor, vill jag minnas.
Partitaktiken ställer jag mig utanför. Men jag tycker vi ska skolor, sjukvård och äldreboenden som ser ut och drivs på olika sätt. Men ingen ska få göra business av det.

Alla smutsiga detaljer sa...

Jo, jag har sett Topboy fyra gånger nu i olika sammanhang. Den är riktigt bra. I övrigt så håller jag med så länge alla har tillgång.

Bengavoice sa...

Absolut. Då är vi överens. Kan vi gå till beslut?

Jah Hollis sa...

Kan vi inte cykla i stället? Till Beslut, var det nu ligger.

Alla smutsiga detaljer sa...

Att vara ute och cykla när man fattar beslut...nej det är nog inte tillrådligt.