lördag 11 juli 2009

Pride och hyfs

Jag har lämnat Bajen Fans. Jag är fortfarande Bara Bajare, Bajenflicka, Bajens vänsterflank och en massa andra saker. Jag håller helt enkelt på Bajen och jag älskar mitt lag men jag har som sagt lämnat Bajen Fans.

Varför då detta? Jo, igår kväll kom ett meddelande från föreningen där man kräver att Hammarby IF drar sig ur medverkan i Prideparaden i Stockholm. Jag mailade avsändaren för att ta reda på om kravet var beslutat i styrelsen och det var det tydligen. Ordföranden i föreningen hävdar att det inte har något med homofobi eller egentligen med själva budskapet at göra utan att man anser att Bajen ska stå utanför politiska ställningstaganden.

När jag fick höra att Bajen i år tänker gå med i paraden under Grön-Vita fanor blev jag stolt och glad. Det kändes som ett stort framsteg att två av landets största idrottsföreningar tagit ställning för acceptans och mot diskriminering (även AIK kommer att vara med). Det är lång väg att vandra innan man tagit itu med homofobi i omkädningsrum och på läktare men paraden är ett steg på vägen. Därför blev jag ledsen när jag fick mailet från Bajen Fans. Att det skulle vara fråga om politik är bara trams. Att acceptera folk som dom är, att acceptera människors sexuella läggning är nämligen inte politik. Det är vanlig hyfs!

12 kommentarer:

Helena Duroj sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jah Hollis sa...

Och så kallar dom bortamatcher för "away". Det finns många anledningar att inte vara med där. :-)

Alla smutsiga detaljer sa...

Helena, tack - din kommentar är raderad på grund av de personuppgifter den innehöll :-)

Jah, nu förstår jag inte igen...

Anonym sa...

Gott ASD, stå upp för det som är rätt. Trots allt märkligt hanterat av Hammarby.

Alla smutsiga detaljer sa...

Stentorp, det gör jag självklart men för tydlighetens skull, Hammarby har inte gjort något fel i det här, eller menar du att man inte borde delta i paraden? Bajen fans är en fristående supporterorganisation som fattar sina egna beslut.

Stentorp sa...

Menar förstås Hammarby fans. Det är lite märkligt av dem. Eller kanske inte.

Alla smutsiga detaljer sa...

Stentorp, ja det kan man tycka. Det är alltid svårt att förstå den typen av ställningstaganden. Att påstå att det handlar om att man vill stå fri från politiska ställningstaganden är bara trams. Men, det handlar inte bara om BajenFans. Gå in på Gnagarforum och titta, fy sjutton vilka idioter det finns. För mig är det dock svårt att ta mer avstånd från gnaget än vad jag redan gör ;-)

Jah Hollis sa...

Jag såg på deras hemsida att man antagit det engelska uttrycket "away" i stället för det gamla svenska "bortamatch". Varför ägna sig åt sådana språkfånerier?

Mikael K sa...

Om Pride är politik är fotboll det också.

Alla smutsiga detaljer sa...

Det finns hopp, heja Frank - ordförande i Bajengruppen!http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/allsvenskan/article5501599.ab

Anonym sa...

Vad pågår det för snack i omklädningsrum där endast hbt personer byter om?

Man skulle vara en fluga på väggen...

"Såg en kille och tjej kyssas på
T-banan. Fy fan..."

Ps. Jag har hört mycket sånt
i hbt kretsar. Ds.

Alla smutsiga detaljer sa...

Det där sista var så korkat att jag låter det stå kvar för den sakens skull.