torsdag 17 november 2016

Murar eller broar

Ett av gårdagens nyhetsinslag handlade om Bulgariens nya taggtrådsstängsel som ska hindra flyktingar som från Turkiet via Bulgarien vill ta sig till ett land någonstans i Europa. Stängslet behövs, enligt Bulgariska myndigheter, eftersom Serbien stängt gränsen mot Bulgarien och därmed tvingar kvar flyktingarna i Bulgarien.

Flyktingarna själva fråntas både valfrihet och värdighet.. 

Den första muren på många år byggde väl annars Sverige? Gränsen med id-kontroll mellan Danmark och Sverige har effektivt hållit ute flyktingar och på sitt sätt tvingat fram eller åtminstone givit något slags klartecken till fler taggtrådsstängsel i syd. 

Det byggs en mur i norr mot Ryssland så flyktingar inte kan ta den vägen. Det byggs stängsel i syd. Det satsas på att med båt, flyg och radar stoppa människor från att desperat och med hot om död ta sig över medelhavet mot Italien och Malta. I Ceuta och Melilla vässas rakbladsstängslet varje dag.

Den mest effektiva muren mot Europa ser vi inte med blotta ögat. Den har skapats av 30 miljarder kronor varav 700 miljoner kommer från Sverige och ett löfte om nya förhandlingar om EU-medlemskap till Turkiet. 

Kosta vad det kosta vill. Kanske går gränsen vid införande av dödsstraff?  

Att Trump vill bygga en mur mot Mexiko är förskräckligt men vi civiliserade européer vi vet ju att det är bättre att bygga broar. 

Inga kommentarer: