tisdag 22 november 2016

En lag för dem

Igår var det fotbollsgala. Priser och tal och statyer i en lång rad. Jag såg inte galan men vad jag förstår har vi kommit en bit när det gäller jämställdhet sedan jag var på plats det där olycksaliga bilåret ni vet. Det förekom ju spekulationer innan vad som skulle toppa den Svenssons pris och nu vet vi att det blev en staty. Och damernas OS-silver blev i alla fall ordentligt hyllat vilket väl är ett fall framåt.

Nåja, en lag för dem lyder rubriken. Den syftar om fotboll fast på på ett annat sätt. Hörde nämligen på radion i förra veckan om att Union to Union gjort framsteg när det gäller fackliga rättigheter i Qatar. Du vet att Qatar ska vara värd för herr-VM om ett par år och du kanske också har hört om migrantarbetarna som lever under erbarmliga förhållanden. De som bygger de arenorna där spelen ska hållas inte bara är förnekade fackliga rättigheter utan de riskerar sina liv på jobbet varje dag?

Så, det faktum att herrfotbolls-VM ska hållas i Qatar har inneburit att ljuset fallit på villkoren för de män som bygger arenorna. Inte för att det varit säkrare och bättre att bygga de tjusiga skyskraporna utan för att det internationella ljuset fallit rätt. Samtidigt vet vi att det finns 10 000-tals kvinnor som jobbar i samma område. De städar och passar upp i privata hem. De är migranter som fråntas sina pass, de misshandlas, de våldtas och i värsta fall dödas de. De är kvinnor och de har som pigor och slavar inga fackliga rättigheter alls.

Så, för att framgången för byggarbetarna verkligen ska kännas som en riktig seger önskar jag att kampen går vidare till att även omfatta de mest osynliga migrantarbetarna - de som inte har några rättigheter alls.

Kvinnorna.

Inga kommentarer: