fredag 24 augusti 2012

Rasism?

Läser och lyssnar på debatten om trakasserierna mot personer med somaliskt ursprung i Småland. Debatten som numera mest verkar handla om huruvida de nämnda trakasserierna är rasistiska eller inte. Återigen glider vi ifrån frågan vad vi ska göra åt rasismen i Sverige och börjar diskutera annat.

I tidningen frågas Erik Ullenhag ut. Första frågan fokuserar just på huruvida det som hänt är rasistiskt eller inte?!? Ullenhag svarar, "ja det är alltid brottsoffrets upplevelse som räknas". Brottsoffrets upplevelser är viktiga men vad anser Ullenhag rent objektivt? Varför inte bara säga: ja, det är rasistiskt och jag skäms. 

Sedan kommer dråpslaget, en lång fråga om gruppen somaliers utbildningsnivå. Ullenhag svarar att man inte ska ducka för att många somalier har låg utbildningsnivå men att det minsann finns dom som är väldigt välutbildade också.

Hallå!!!!

Vad har det med frågan att göra? Är det okej att trakassera personer som är analfabeter eller som har lägre utbildning? Det "ungdomsgäng" som är ansvariga för de rasistiska attackerna mot såväl vuxna som barn. Misshandel, skadegörelser och vad det nu kan vara verkar inte heller vara så bildade, vad gör vi då.

I DN idag ifrågasätts med rätta om polisen och andra gjort sitt jobb. Det konstateras att trakasserierna pågått i år - och ingen har reagerat. Människor som flytt krig för att leva i fred och få lugn och ro behandlas som skit och ingen gör något. Jag skäms å våra vägnar. Så läser jag också om kvinnan som organiserar en antirasistisk manifestation. Bra så. Men vi måste komma ytterligare lite längre. Nämn saker vid dess rätta namn, det som händer i Forserum är rasism. Ransaka dig själv och fundera hur du själv tänker och vad som sägs i din närhet. Reagera.

Det räcker nu.

Stoppa rasismen - säg ifrån..

Inga kommentarer: