torsdag 2 augusti 2012

Jag bestämmer själv!

Läser i stora morgontidningen om valet i USA och att frågan om abort är en del av valkampanjandet. Märkligt men så är det. Såg det också när jag var i Washington. I USA använder man sig bara av negativt kampanjande och en av de tv-annonser som rullade mest handlade just om hur Republikanerna ville inskränka kvinnors rätt till att själv bestämma över sin kropp genom att begränsa rätten till abort ännu mer.

Dessutom, i sann konservativ anda ska man inte heller ha tillgång till sexualupplysning och preventivmedel. Nej, sex ska handla om barnalstrande - inte njutning. Eftersom kondom inte ger 100% skydd ska man inte chansa och om man gör det får man ta konsekvenserna tycks vara vad männen, ja - det är mest män som vill inskränka kvinnor rättigheter så klart, anser.

Det är verkligen helt otroligt att vi 2012 i ett samhälle som ska föreställa civiliserat diskuterar dessa frågor. Helt otroligt. Att kvinnor inte skulle ha rätt att själva bestämma om och när hon vill ha barn är makalöst. 

Men, när vi pekar finger åt USA och ser på dem som konservativa galningar så får vi inte glömma att se oss över axeln. Rumänien, Polen, Spanien. Vad är det som händer? Kvinnors rätt till sina egna kroppar har plötsligt blivit en fråga om att vinna snabba politiska poäng. I ekonomiska kriser verkar det vara bland det första som ryker. Det är inte okej, det är inte okej någonstans att peta på vår rätt att själva bestämma. 

Nog nu.

1 kommentar:

Charlotte Cronquist sa...

Det är också viktigt att se det mörka i oss själva. Jag har skrivit mycket om det här, på temat mörkermän ....
Några exempel:
http://lustochliv.blogspot.se/2012/07/morkerman-antiabortrorelsen-i-usa-tar.html
http://lustochliv.blogspot.se/2011/04/morkermannen-nu-finns-de-i-sverige.html
http://lustochliv.blogspot.se/2012/07/abortratten-hotad-i-flera-europeiska.html

http://lustochliv.blogspot.se/2010/12/morkermannen-tragiskt-abortforbud-i.html

Vi behöver säga ifrån.