tisdag 22 november 2011

Vart går sossarna?

För några år sedan, innan förra valet, presenterade SSUs tidskrift Tvärdrag en skrift med brev till socialdemokratin. Skriften hade det geniala namnet "Snart går vi utan er". Det var ett upprop med texter som funderade kring socialdemokratiska vägval och hur man kunnat hamna i den sits man då satt i. Texterna i skriften behandlade frågor som unga socialdemokrater och sympatisörer såg som avgörande dels för sitt eget engagemang och dels för socialdemokratins framtid.

Hur har det då gått sedan skriften kom ut? Nja, så där va? Dag efter dag kommer nya svajiga besked och det skär i hjärtat att se ett parti falla i bitar på detta sätt. Höger, vänster? Nej, inte ens rakt fram är riktningen som stakas ut. Tror faktiskt att man skulle kunna ta ett exempel varje dag på saker som känns som avsteg från den traditionella socialdemokratin.

När beskedet om att man backar från kravet på lagstiftning om partibidrag igår satt jag i en sal med ett gäng hyfsat centralt placerade sossar. Vi hade budgetfullmäktige i kommunen. Jag visade dom nyheten som dök upp i mobilen och frågade vad det var frågan om? De skakade på huvudet, slog ifrån sig och sa; "jag har ingen aning". Okej, ingen aning. Samtidigt fanns det ett gäng "gräsrötter" som skadade ännu mer på huvudet.

En stund senare klubbades den kommunala budgeten igenom. Bakom den stod sossarna tillsammans med kd, c och mp. Och nog kan man säga att sällan har ett beslut varit så feltimat som beslutet att genomföra LOV i vår kommun.

Vart går sossarna? Det kan man verkligen fråga sig? När ska ni räta på ryggen?

Inga kommentarer: