torsdag 5 augusti 2010

Små tankar om oberoende

Funderar på vad det är hos den äldre generationen som gör att dom är så jädra rädda för att ta hjälp? Är det uppfostran att man ska klara sig själv och inte vara till last? Eller, är det rädslan för att förlora sitt oberoende? Jag tror mer på det första i och för sig.

Den generationen som min mamma och pappa tillhör har byggt upp ett samhälle med skyddsnät och resurser som ska finnas till för dom som har behoven. Allmän sjukvård och högkostnadsskydd. Hemtjänst och färdtjänst. Vi, i min generation och dom efter mig - vi raserar men dom har byggt upp. Vi vill ha allt men vi vill inte bygga vidare. Vi vill ha förmåner men fattar inte att dom måste betalas gemensamt. Det är bara ett konstaterande.

Nu har jag två dagar kvar på mitt blekingebesök och jag har klarat av flera av dom "jobbiga" samtalen som jag hade planerat. Det känns bra - även om man aldrig känner sig färdig.

1 kommentar:

Mikael K sa...

Jag tror lika mycket på det senare. Deras generation har anledning att vara orolig, för som du säger, vår kull raserar och vill bara ha och ha och ...