torsdag 26 augusti 2010

Uppgradera historieundervisningen

Det är uppenbart att företrädarna för dom borgerliga partierna missade mycket av historieundervisningen i skolan. Framför allt verkar dom ha missat väldigt mycket av Sveriges nittonhundratalshistoria. Eftersom man samtidigt utarmat komvux så får jag väl rekommendera självstudier av en eller annan typ. Börja med Mina drömmars stad-serien. Den går att låna på biblioteket (så länge dom får finnas kvar).

Nå, vad vill jag då att man ska läsa på? Jo det är det där stycket om arbetarrörelsens framväxt i Sverige. Ni förstår det handlar om dom män och kvinnor som faktiskt lade grunden till vårt välfärdssamhälle. Det handlar om kampen mot en allsmäktig arbetsgivare som kunde styra och ställa och hantera "sina" arbetare hur som helst.

Kära borgare. Sluta att kalla er arbetarpartier. Sluta att raljera över facklig-politisk samverkan. Läs vår historia och förstå att för att kunna kalla sig arbetarparti räcker det inte att tjata om fler i arbete. Det tycker vi alla. Det handlar om att du måste vara med och försvara arbetares rättigheter på arbetsmarknaden. Då duger det inte att föreslå otryggare anställningar och lägre löner och bekämpa facken med näbbar och klor. Det är just sådant som arbetarrörelsen kämpat och kämpar mot och ni blir aldrig en del av oss!

2 kommentarer:

Jeanette sa...

Klockrent!

Jah Hollis sa...

Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man hör en högerman som Reinfeldt stå och svamla om att hans parti är ett arbetarparti. Vad har den karlen för verklighetsuppfattning egentligen?
Som någon skrev efter något av hans tal i sommar: Visst är det bra med politiskt självförtroende, men när det börjar slå över till storhetsvansinne ska man nog passa sig.