söndag 18 juli 2010

Upplopp och urspårade fester

Tydligare än i dagens expressen blir det knappast. Du vet, att upplopp bara kan ske i så kallade mindre bemedlade områden som Rinkeby och Rosengård. I Båstad, Vellinge och Visby "spårar festen ur".

Förstanyheten på dagens expressen.se berättar om ett våldsamt upplopp i Rosengård. Ett trettiotal ungdomar attackerade tydligen ambulanspersonal igår. Av någon anledning blev ambulansen eskorterad av polis. Självklart är det ett oacceptabelt beteende att attackera såväl polis som ambulans men vad som föregick "upploppet" har jag ingen aning om, det förtäljer inte historien. Rubriken är dock tydlig. "Ambulanspersonal attackerad av ungdomsgäng".

Jag slöskrollar ner på sidan och långt, långt ner hittar jag en liten notis. "Fest i Skanör spårade ut". Läser texten och blir mer och mer förvånad. "Hundratals ungdomar löpte amok i hamnen". Det var fylla och ett antal flaskor kastade. Ordningsvakterna klarade inte av att hålla koll på de uppåt 500 ungdomar som gick bärsärk utan fick tillkalla polis som konstaterar att "dom var lite underbemannade".

Men va fan. Hur tydligt kan det bli. När uppåt 500 (antagligen) svenskättade ungdomar super skallen av sig i Skanör och går bärsärk så är det en "fest som spårat ut" men i Rosengård begår 30 ungdomar ett upplopp. Vi har ett samhälle på glid.

4 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Som så ofta är väl inte Expressen något bra sanningsvittne i sådana här fall. Men allt är heller inte svart och vitt.
Och att kalla Expressens artikel om det som hände i Skanör för "en notis" är väl heller inte riktigt sanningsenligt.
"Festen" i Skanör var för övrigt en endags musikfestival där arrangörerna hade tänkt ge ett eventuellt överskott till folk som jobbar med flyktingar i Vellinge kommun. Tydligen dök det upp folk som ville bråka mot slutet av festivalen, därav den stökiga avslutningen.
Som sagt, det är enkelt att framställa sådant här som svart och vitt, men verkligheten var den här gången mer komplicerad.
Och jag hoppas verkligen inte någon försvarar folk som attackerar ambulanspersonal i deras tjänstutövning, var det än sker.

Alla smutsiga detaljer sa...

Hm, kanske var det inte en notis men dock en mycket kort artikel undanstoppad längst ner - under nöjessektionen på hemsidan. Det blev heller inte förstanyhet i tv4. Som du säger, Expressen är inget sanningsvittne men är frågan ändå inte värd att reflektera över? När man brände ner en skola i det område där jag bor för ett par år sedan var det inte fråga om upplopp eller integration och inte stängde man tunnelbanan. Ärligt talat, det finns en etnicifiering av frågan som jag tror är livsfarlig!
(När det gäller ambulanspersonal som atackeras så har jag aldrig hört någon försvara det).

Jah Hollis sa...

Både det som hände i Skanör och i en del av Rosengård (som är ett stort område och inte bara något slags fattigt ghetto) har följts upp i den mest pålitliga lokala tidningen, Sydsvenskan. För övrigt stod det inte ett ord om etnisk tillhörighet i någon av de ursprungliga artiklarna om de båda händelserna. Och får man det till att det i ena fallet skulle röra sig om invandrarbarn (en av dem som attackerade ambulanspersonal och polis var en 40-årig kvinna) och i det andra rikemansbarn, så blottar man själv en del förutfattade meningar tycker jag. Det hela var, i båda fallen, som så ofta mer komplicerat än så.

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, tror du att de flesta har samma förförståelse? Det är nämligen det som är mitt bekymmer, att det presenteras som det gör. Jag är högst medveten om kmplexiteten i frågan och det är därför jag säger att det är en klassfråga och inte en etnicitetsfråga.