måndag 9 februari 2009

Länder på A

Ni har säkert alla koll på det som händer i Australien. Eldstorm är uttrycket som används. I lördags var det 49 grader i Melbourne, ute på landsbygden ännu varmare. Till detta kommer att det blåst ordentligt. Mitt i detta scenario är det några galningar som faktiskt tänder på. Man måste ju undra om dom hade en aning om hur det skulle gå eller om dom med berått mod faktiskt ville uppnå just det som händer nu. Visserligen har inte alla bränder orsakats "för hand" men ändå. Hörde på morgonen om människor som räddat sig genom att hoppa i polen när elden dragit in. Det går liksom bara inte att tänka sig vad hemskt det måste vara.

I Albanien däremot är det inte så varmt men där finns det andra problem. Stora delar av ekonomin i landet är helt laglös. Den bedrivs "vid sidan av", utan kvitton och därmed blir det så klart heller ingen skatt som ramlar in i statskassan. För att komma till rätta med detta problem har staten nu beslutat starta ett nytt lotteri. Varje legalt köp som resulterar i ett kvitto med angiven moms blir en lottsedel och sedan lottar staten momsen som man får in. Upp till 135 miljoner ska ut. (Artikel i dagens pappers- DN). Det är verkligen inovativ skattepolitik.

I Angolas huvudstad Luanda har minst 50 barn dött av rabies den senaste tiden. Enligt nyhetsbyråerna är det smittade hundar som driver runt i massor som är orsaken till det stora antalet dödsfall. Tusentals smittade djur driver runt i staden. Om man blir biten är det i princip en given dödsdom eftersom smittan måste behandlas direkt och akutsjukvård är knappast något man har tillgång till i Luanda. Angola har bland världens högsta barnadödlighetstal, 40 % av barnen dör före 5 års ålder.

I Andorra verkar allt vara frid och fröjd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

och i Asarum och Arboga är det ungefär som i Andorra, kan jag tro.
ska bli spännande är du kommer till I som i Indien,

Cliff Hanger sa...

För att inte tala om Afghanistan...