onsdag 11 februari 2009

Fattigdom

Barnfattigdomen är stor i Sverige. 12 % av sveriges barn är att betrakta som fattiga, i min hemkommun är det 20 %. I andra delar av landet är det mycket värre som till exempel i Rosengård där det handlar om 60 %.

En tydlig trend är att barn med utländsk bakgrund löper större risk att växa upp under knapra förhållanden. Rädda barnens senaste rapport bygger på siffror från 2006 när vi var mitt i en högkonjunktur, hur det ser ut idag vet vi alla. Segregationen breder ut sig. Klassfrågorna blir tydliga. Skillnaderna i folkhälsa, medellivslängd och mycket annat följer med. Jag säger "To hell with poverty".

4 kommentarer:

Anonym sa...

som jag redan sagt: riktigt aktuell sång, och mycket, mycket bra.

Jah Hollis sa...

Hmm, har jag inte läst det där förr någonstans?
http://jahhollis.blogspot.com/
2006/11/t-helvete-med-fattigdomen.html
:-)
Sedan ska man väl vara lite försiktig med uttrycket "fattigdom" tycker jag, om inte för annat så av respekt för alla i världen som lever i en fattigdom vi kanske har svårt att föreställa oss. Det är inte Tchad vi bor i.

Alla smutsiga detaljer sa...

Ja ja, ni har redan tänkt på allt...
Jah, det finns en defenition på fattigdom i Sverige och det är den RB använder sig av. Sjävklart är Svensk fattigdom inte att jämföra med Tchads men det handlar till exempel om barn som stannar hemma från skolan för att de inte har råd att följa med på utflykter och det är ett problem som vi faktiskt borde har råd att åtgärda.

Jah Hollis sa...

Jodå, jag har sett hur Rädda Barnen definierar fattigdom och jag tycker det blir lite konstigt om man applicerar den definitionen på hela världen.
Jag tvivlar inte på att det finns barn här i landet som lever under knappa omständigheter, men jämfört med barn i andra länder har de det rätt bra materiellt sett. Och jag tycker, att om skolan ska ta med elever på utflykt, så ska väl skolan se till att alla kan följa med.