tisdag 10 februari 2009

Länder på i

På allmän begäran skippar vi Bolivias folkomröstning, Cap Verdes akuta färskvattenproblem, Danmarks immigrationslagar, Estlands ekonomiska kris, kvinnoförtryck i Förenade arabemiraten, Greklands brott mot mänskliga rättigheter, Honduras kamp mot HIV och går direkt till bokstaven i.

Idag är det val i Israel. Folket verkar ha två partier att välja mellan. Det ena är ett nationalistiskt parti och det andra är ett extrem-nationalistiskt parti. Det senare har på sin agenda att arabiska Israeler som uttalat kritik mot Israels krig och massaker i Gaza ska bli av med sina meborgarskap. Detta är så klart ett brott mot mänskliga rättigheter som är helt förkastligt. För närvarande är Sverige i krig i Afghanistan, jag stödjer inte det kriget men avser att behålla mitt svenska medborgarskap. Krig är krig och jag hatar det!

Idag är det 30 år sedan den Iranska revolutionen. Inte mycket till revolution att fira. Det är verkligen ett exempel på hur något som var en vacker tanke, bli av med en diktator, kan gå fullständigt åt pipsvängen. Jag var inte så gammal när det begav sig men ska försöka läsa ikapp lite om hur det kan komma sig att en "marxistisk revolution" kunde bli till en extremreligiös förtryckarstat. Man kan kanske konstatera att det där med revolution verkar vara en vansklig väg till förändring.

Island vägrar riksbankscheferna (det finns tre) att avgå. De har spelat högt med landet och innevånarnas pengar och nu när folket tvingat fram en ny regering påstår de tres gäng att de inte behöver följa uppmaningen att lämna sina poster. Man undrar ju hur dessa tre ovise män tänker. Det där med självständig riksbank tål nog att funderas över.

Sen skulle man ju kunna fundera över Iraks återuppbyggnad, det Irländska ekonomiska undret, kaststystemet i Indien och mycket mycket annat men det får vara till en annan gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

det var OK utan att analysera Indien, det var intressant ändå.