söndag 15 juli 2012

Karriärplanering

Läste en artikel om karriärplanering i någon av alla de där branchtidningarna jag får hem i brevlådan. Det var en kvinna som beskrev hur hon varje sommar, under sin semester, gjorde upp en ny karriärplan för sig själv. Det var viktigt för henne att det skedde just under semestern eftersom hon då hade distans och kunde se saker lite klarare.

Jag tror att hon har rätt. Det är när man inte traskar i de gamla banorna som man kan tänka och tycka och fundera. Under arbetsåret så lunkar, eller rusar, det på. Själv är jag ju i den lyckliga benägenheten att jag för bara ett år sedan bytte jobb. Och för första gången känner jag just att det finns möjlighet att göra en karriärplan. Det har jag inte känt under de 12 år jag jobbade på mitt gamla jobb. Att hålla sin personal attraktiv för arbetsmarknaden var inget som min arbetsgivare prioriterade.

Karriär betyder nämligen inte nödvändigtvis nytt jobb. Jag har inga sådana planer för sekunden. Nej, istället funderar jag över vad jag kan utveckla och vad jag kan lära. Jag funderar över hösten och våren och hur jag kan bli bättre i min profession. Kanske ska jag söka några kurser, utbildningar och fokusera på övning, skivande, lärande och annat som jobbet erbjuder.

På mitt jobb ändras förutsättningarna efter sommaren. Högsta chefen slutar och någon annan av mina nära arbetskamrater likaså. Någon går på föräldraledighet och kanske finns det saker jag inte känner till. Det är en del av yrkeslivet att sådant händer. Det är tråkigt men också roligt för dem. För mig innebär det förändring. Jag ska ta hin i hågen och bli bättre på mitt jobb - på juridiken, som en del av min karriärplan.

1 kommentar:

Mikael K sa...

Härligt! Att lära är en stor del av livet. You go!