onsdag 16 juni 2010

Journalistiken och verkligheten

Jag gillar radio, i synnerhet P1. Jag är också ganska förtjust i dokumentärer och lite mer djuplodande reportage och analyser i nyhetsprogram. Det känns lite tomt just nu. Jag vet inte om du märkt det men visst har det blivit glesare mellan dom intressanta diskussionerna? Till och med Studio 1 har chanserat och blivit yta. Två reportrar pratar i mun på varandra och reportage efter reportage handlar om statistik och siffror. När gästerna i programmet vill prata åtgärder frågar programledaren om han eller hon inte är oroad av den senaste opinionsundersökningen?

Vi har en utrikesminister som just nu utreds för misstänkt krigsbrott. HALLÅ, HÖRDE DU? DEN SVENSKE UTRIKESMINISTERN UTREDS FÖR KRIGSBROTT! Var är rapporteringen? Var är analysen? Vem tar ansvar för att svenska folket vet att detta pågår? Misstänkta brottslingar brukar inte behöva vänta så länge på att få se sitt namn i tidningen. Nä, istället planeras det i "seriös" media en kampanj för att krossa Wetterstrand.

Var tog journalistiken vägen? Är det dokusåporna som är skälet till fördumningen. Måste Aktuellt bli Roast i Värtan för att få tittare. Den senaste tidens lågvattenmärke är så klart den hemska intervjun med Mattias Gardell när han kom hem från fångenskapen i Israel. Intervjun finns transkriberad här. Det finns fortfarande program värda att lyssna på. Idag vill jag särskilt rekommendera det här. Faktiskt alltid intressant.

Inga kommentarer: