lördag 21 mars 2009

Fotboll och matematik

SEF (Svensk elitfotboll) har fått en ny ordförande. Det är säkert bra. Om du hade frågat mig för några år sedan hade jag inte haft en aning om vad SEF var för något trots att jag länge varit kär i fotboll. SEF bestämmer en himla massa saker, till exempel hur många lag som ska spela i allsvenskan. Sen är det ju småsaker som TV-avtal (återkommer till det strax) och annat.

Hur som helst, den nye ordföranden, Bosse Johansson, vill minska antalet lag i allsvenskan från 16 till 12. Orsakerna är flera men den viktigaste är att klubbarna har minskande publiktillströmning. Alltså, Sverige är för litet för att hålla den kvalitet som krävs för 16 lag. Okej, det förstår jag men sen föreslår Bosse att lagen ska mötas tre gånger i stället för två och då undrar jag om vi inte är tilbaka på ruta ett. Alltså, jag förstår att kvaliteten tvingas upp med 12 lag men jag tror inte att tre matcher är rätt väg. Varör inte 14 lag och två matcher, det borde väl Sverige kunna klara av?

Så till det där med tv-tider. Jag var på en debatt om den nya huliganlagen i onsdags. En av frågorna som ställdes handlade om varför derbyna inte spelas på dagtid. Nej säger SEF och SvFF, det beror på klubbarna. Samtidigt kräver Stockholms stad att klubbarna ska ta sitt ansvar och lägga derbyna mitt på söndagen. Men, är jag helt lost. Det är ju SEF som gör upp avtalet med TV och det är väl det som sätter agendan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Angående derbyn så har polisen sista ordet i frågan, så. Och 14 lag med två möten, det har vi ju redan haft...

Bengavoice sa...

Jag må vara traditionalist, men tycker absolut inte vi ska ha tre möten i Allsvenskan. De orättvisor som kan uppstå är väl uppenbara.
Antalet lag är jag mer osäker på. Kan det inte vara så att man genom att ha 16 lag motiverar fler att satsa på att nå toppen? På lång sikt skulle det kanske ge oss ett tjugotal lag med tillräcklig kvalitet för att spela i högsta serien?