måndag 23 mars 2009

Demokratin måste alltid försvaras

Läste i tidningen att det är 35 år sedan kuppen i Portugal. Spanien demokratiserades först efter högerdiktatorn Francos död 1975. Det är ganska svårt att tänka sig att det bara är några år sedan vi hade militärdiktaturer i västeuropa. När det gäller östländerna så pratas det vitt och brett om hur hemskt allt var (säkert med rätta) men högerdiktaturerna är glömda trots att vi sett förskräckande exempel på hur nära det är både i Italien och Österike.

Nu när den ekonomiska krisen är ett faktum är världen en ännu farligare plats. Högerpartierna flyttar fram sina positioner och protektionismen blir hårdare än någonsin. Vi ser det över hela världen och de som drabbas hårdast är dom som redan hade det svårt tidigare.

I vårt land visar högern sitt fula tryne på många håll. Våldet ligger där under ytan och det är bara en tidsfråga. De rasistiska och nazistiska rörelserna använder krisen för att nära sig. Det är skrämmande. Det är upp till dig nu, lova mig att aldrig acceptera rasism och fascism. Lova mig att alltid säga ifrån!

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jah Hollis sa...

Det är i år också 35 år sedan Grekland (demokratins vagga) slapp en militärdiktatur som varat i sju år.

Alla smutsiga detaljer sa...

Just det, som sagt-närmre än vi tror.

Anonym sa...

Vilka rasistiska och nazistiska rörelser är det du pratar om?