söndag 15 april 2012

Ungdomslöner ska dom ha, och lite ockerhyra

Läser i stora morgontidningen att 6 av 10 tycker det är okej med ungdomslöner. Intressant. Hör samtidigt på radion när tre högavlönade tidningsmänniskor diskuterar regeringens förslag för att lösa bostadsbristen. 2 av 3 tycker det är okej att slopa ockerhyrorna, det vill säga att regleringen av uthyrningsavgifter tas bort.

Samtidigt, i en verklighet nära mig, jobbar dottern i en livsmedelsbutik. Hon tar MINST lika stort ansvar som alla andra. Hon öppnar, stänger, hanterar pengar, packar upp, städar, bakar, tar hand om posten och en miljard andra saker. Hon ler mot sura kunder i kassan och hon hjälper dom som behöver det. Arbetstiden omfattar 75 %. Hon har enträget bett om heltid men tji, så går schemat inte att organisera.

På kvällarna letar hon lägenhet. Längtan efter att flytta hemifrån är så klart stor. Det är normalt för vilken ung människa som helst. Hon har varit på ett antal visningar men inte fått napp ännu så länge. Det gäller ju dessutom att hitta något med en hyra som är rimlig om man bara jobbar 75 %.

Så, om hon då istället skulle få lägre lön på grund av att hon är ung och de möjliga objekten som hon skulle kunna hyra visserligen blev fler men samtidigt väsentligt dyrare.

Tja, räkna själv!

Inga kommentarer: