måndag 23 april 2012

Franska rasister och våra egna

Igår var det första valomgången i franska presidentvalet. Ett val som skulle kunna ge hopp om en ny politisk miljö i Europa. Att socialisten Holland skulle vinna var förväntat och så blev det. Samtidigt vann rasisterna större framgångar än någonsin.

Det innebär att tjugo procent eller var femte person som gick till valurnorna röstade på nationella fronten. Sex miljoner fransmän röstade högerextremt! Nu är förvisso extremisterna borta från banan inför andra gången men vi kan nog förvänta oss att Sarkozy kommer att spetsa sin retorik med ganska mycket främlingsfientlighet för att vinna dom röster som igår gick till Le Pen.

Det är obehagligt och farligt. När partier faller till föga och övertar de främlingsfientligas retorik är vi på ett sluttande plan. Först ser det ut som rasisterna pressas tillbaka men snart kommer vi känna att vinden bara blåser kallare. I Danmark ser vi det, Dansk folkparti har fått sätta agendan. Dom tappar tillfälligt i opinionen men snart är dom där igen. Samma sak i Norge. Att Sarkozy gått rasisterna till mötes men att dom ändå kommer tillbaka på bred front visar hur vansklig metoden är. Något att tänka på för den svenska regeringen och partier som hjälper vår regering att upprätthålla en hårdnande flyktingpolitik, bland annat.

Inga kommentarer: