måndag 16 april 2012

"När ekonomin reparerat sig"

Lyssnar på morgonradions rapportering om dagens vårbudget. Fredrik Furtenbach låter bekymrad och säger att finansminister säkert hade gjort mer om han bara kunnat. Det låter sorgligt och har man inte hört inslaget innan så kan man nog vara böjd att tycka synd om den stackarn. Jag som lyssnat en stund gör inte det.

I inslaget innan har nämligen samstämmiga experter uttalat sitt missnöje med uteblivna satsningar. Det är nu i en tid med obefintlig risk för inflation vi behöver kräma på. Sverige har ett ekonomiskt regelverk för ordning i statsfinanserna som uppenbarligen funkat men om högern fortsätter dra i bromsen så lär det gå åt skogen med arbetslösheten, utbildning, byggande mm.

Borg hänvisar som vanligt till oroliga ekonomier i vår omvärld. Det stämmer säkert. Svenska storbanken är utsatta. Det vore en åtgärd som heter duga att se till att storbankerna delas så att det massiva risktagandet inte riskerar att drabba den svenska ekonomin.

På radion säger man att satsningar måste vänta tills "ekonomin reparerat sig". Som om ekonomin var en organism med eget liv. Nej, om inte regeringen orkar med att göra reformer kanske den bör fundera på sitt mandat eller i alla fall lyssna på vad jag uppfattar som en ganska samstämmig expertkår.

1 kommentar:

Jonas Wikström sa...

Har en känsla av att det dessutom fungerar dåligt i opinionen nu. Det är en sak att låtsas vara ansvarsfull i situationer som 2008-2009. Nu finns inte något motsvarande krismedvetande. Folk förväntar sig vettiga reformer. De har spelat ut det där rikshushållarkortet lite för många gånger nu.