måndag 30 april 2012

Oberoende journalistik

Kollade på Agenda igår. Med braskande rubriker hade man förvarnat om att programmet skulle handla om att journalister inom public service minsann inte alls är oberoende journalister. Nänä, dom är miljöpartister halva bunten. I en enkätundersökning bland anställda svarade nämligen 42 procent att de såg miljöpartiet som bästa parti. Att 40 procent inte svarade på enkäten eller vilka områden journalisterna som väl svarade är verksamma inom framgick inte. Jag vet heller inte hur stort underlaget är, finns det 100 anställda eller 1000?

Nåja, det som kan konstateras är att dom flesta människorna i vårt land har mer eller mindre starka sympatier för något parti eller block. Många av oss jobbar också inom verksamheter där det krävs av oss att vi detta till trots kan hålla oss neutrala i förhållande till våra uppgifter. Det tror jag faktiskt gäller även journalister inom public service.

Vad som är ett större problem är den mediakoncentration som finns i vårt land. Där borgerliga koncerner äger allt fler tidningar och därmed bestämmer innehållet i rapporteringen. Det är självklart inte journalisterna själva som väljer ut nyheterna, det är redaktörerna/nyhetscheferna. I och för sig, om det de facto dessutom skulle visa sig att miljöpartistiska journalister färgas av sina personliga åsikter i sin rapportering blir ju problemet än större. Då är ju högerdominansen nu total i media.

Inga kommentarer: