söndag 27 december 2009

Demokrati och handel

Jag vet inte om du minns OS i Peking. Kraven för att Kina skulle få arrangera OS var att dom mänskliga rättigheterna skulle respekteras. Debatten var skarp. Både en och annan och några till ansåg att idrottsmän och idrottskvinnor och andra borde ta sitt ansvar och stanna hemma eller åtminstånne bojkotta delar av tävlingen. Kina lovade att journalister skulle få verka fritt inför och under OS men hur det blev med det vet både du och jag. Efter OS har debatten tystnat.

Så sålde man då till slut Volvo till ett kinesiskt företag. Det största privata bilföretaget i Kina faktiskt men affären kräver så klart godkännande från den verkliga makten. Det sägs att man ska respektera dom fackliga kollektivavtal som finns och att Volvo ska leva vidare som idag. Det låter väl bra för dom som jobbar på Volvo i Göteborg men hur påverkar det arbetare i Kina?

Hörde på nyheterna i helgen att den kinesiske demokratikämpen Liu Xiaobo blivit dömd till 11 års fängelse. Hans brott sägs vara att han krävt yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet. Dom kinesiska makthavarna tycker inte om sådant. Jag undrar var alla ni är nu, som krävde att idrottspersonerna skulle ta sitt ansvar? Gäller inte samma krav på stora multinationella företag? Demokrati är ett hot som heter duga. Pengar är en makt som talar!

1 kommentar:

Jeanette sa...

Word!