torsdag 17 maj 2012

Greklands val

Så blir det då omval i Grekland. Vänsterpartiet förväntas enligt opinionsmätningar bli det största partiet. Det är bra för det verkar vara det enda partiet som står för något slags förändring utan att vara ett extremistparti. Samtidigt är nyvalet välkommet för det kan göra att nazisterna inte får någon plattform eller i alla fall en väsentligt minskad plattform i förhållande till nu.

Det är väldigt spännande att läsa artiklar och höra uttalanden om Grekland just nu. "Experterna" vet verkligen inte vilken fot dom ska stå på. Enligt grafiken i DN i måndags (som jag tyvärr inte hittar på nätet) är skillnaden mellan att vara med och att lämna euron att om man lämnar får man bestämma själva och man kan ha en framtidsutsikt. Kanske en hårddragen tolkning men det känns just nu som om hur grekerna än gör så kommer det bli jobbigt men dom som frågan kan göra skillnad för är dom övriga euro-länderna.

Så, istället för varningar kanske det är dags för såväl ECB som IMF att fundera på vad man skulle kunna göra annorlunda. Vad som skulle kunna få grekerna att lita på att man inte ska behöva se fler scenarior där unga mammor som inte kan betala för sin förlossning får sitt barn kvarhållet på BB. Ett scenario där föräldrar inte behöver förlita sig på SOS-barnbyar och lämna bort sina barn. Ett scenario där folk får jobba och försörja sig istället för att vända sig till katastrofhjälp och kyrkor för att få mat på bordet. En möjlighet för folk att få tak över huvudet och elektricitet i ledningarna.

Det är dags för pendeln att svänga nu.


Inga kommentarer: