måndag 8 mars 2010

Kvinnokamp

Läste i tidningen att kvinnor är mer vänster än män. Inte så konstigt! I århundraden har kvinnor kämpat för sociala rättigheter för alla. I århundraden har kvinnor burit samhället och utvecklat det. Om kvinnor inte hade slagits för dagis, äldreomsorg och kollektivtrafik hade samhället sett annorlunda ut. De rättigheter som kvinnor kämpat sig till är under attack.

Vill man vara konspiratoriskt lagd så kan man fundera på om högermännen känner sig hotade i sina positioner så att dom måste ta till sista halmstråt för att bibehålla sin makt. Det kan vara så. På de högre utbildningarna dominerar idag kvinnor. Kvinnor tar sig möjligheten att välja andra kompetenta kvinnor till maktpositioner. Varje kliv framåt som en kvinna tar tar hon för alla kvinnor.

Samtidigt är det så oändligt långt att vandra. Våldtäkter som vapen blir vanligare och vanligare. Abortmotståndet växer och i vissa länder får flickor inte alls gå i skola. Rätten till sin kropp och rätten till utbildning och liv är så grundläggande att allt annat får stå tillbaka.

Det är så lång väg kvar till en jämställd värld. Måtte det inte ta 100 år till.

Inga kommentarer: