tisdag 17 juni 2008

Lite bitter - lite bättre

Igår var jag på jämställdhetsutbildning. Det är alltid bra att tänka till och jag vet mycket väl att vi har lång väg att vandra men det ska väl erkännas att det ibland känns lite genomtuggat i sin form. Som vanligt var det grupparbeten i bikupeform som snabbt ska redovisas. Det är märkligt att vi inte uppfinner nya sätt att jobba.

- Ta nu sex minuter och diskutera frågeställningen runt bordet..

Det blir sällan särskilt konstruktiva förslag som dyker upp efter den femte rundan.

Ibland blir det dock klockrent: Svaret på frågan "vad är det bästa med jämställdhet?" är så klart "det blir dubbelt så mycket fotboll!"

Enkelt.

När de obligatoriska bikuporna och redovisningarna är avklarade ska det hela sammanfattas. Föreläsaren/konsulten har då tänkt ut en klurig fråga som alla ska svara på i tur och ordning. Du vet hur det känns. Inte ett ord av vad dina kollegor säger går in, du försöker bara hitta den där snygga sammanfattningen på den kluriga frågan. När turen kommer till dig har de flesta av kollegorna sagt sitt och fnittrar av lättnad medans de kvarvarande fortfarande funderar på vad de ska säga.

Igår hade jag ju också en planerad liten konfrontation på jobbet och även om det alltid är bättre att ryta till än att låta bli är det också väldigt skönt att gå hem när det är över. Eller föresten, hem är sällan skönt men på grund av min efterhängsna förkylning hade cykeln fått stå. Hur som helst så var det bra för på vägen sprang jag på en kompis från förr som också drabbats av en liten sommarflunsa.

Ibland är det skönt att få sitta ner en stund och bara snacka lite. Att få vara lite bitter och lite bättre - liksom den justa ale som slank ner under tiden. När tillfället till lite vuxensnack infaller är det trivsamt.

Det borde bli oftare.

Inga kommentarer: