tisdag 7 februari 2012

Att lugga en flintskallig

Läser i DN en rubrik om krisen i Grekland. "Tålamodet på väg att ta slut med Grekland". I artikeln framgår att Grekland ska tvingas pressa löner och pensioner ytterligare för att få del av Tysklands, Frankrikes och för den delen Sveriges godhet via så kallade nödlån. Minimilöner ska sänkas till 600 euro och pensioner med 35 %. Alltså, unga och gamla ska skramla ihop till kapitalismens kris. Bankernas vinster ska räddas till varje pris.

Idag är det generalstrejk i Grekland. Jag tror att rubriken borde skrivas "Grekernas tålamod är på väg att ta slut". När människor behöver tre jobb för att klara sin försörjning samtidigt som arbetslösheten skjuter i höjden. Barn lämnas till barnhem för att föräldrar inte kan försörja dem. Undernärda barn svimmar i skolan och att betala elräkningen är en dröm för många. Då tappar Mekozy tålamodet. Då vill EU pressa ut lite till.

Igår kväll var jag på ett politiskt möte. Det var Jonas Sjöstedt som talade. 180 personer kom för att lyssna, det ger lite hopp. Jonas konstaterade att beskrivningen av krisen i Grekland är att "förskoleläraren har levt över sina tillgångar. Det är så orimligt. Vanligt folk tvingas dagligen till förnedringens brant för att stå tillsvars för en kris som inte är deras. Det skapar en social oro. I värsta fall gynnar det dom nationalistiska krafterna.

Det behövs en annan politik nu. En politik för människor. Inte för kapitalet.

Inga kommentarer: