fredag 18 december 2009

Kvantiet - kvalitet

För ovanlighetens skull ska jag använda detta blogginlägg till att gnälla på moderaterna. Idag handlar det om Filippa Reinfeldt. Man kan konstatera att vården inte var perfekt innan moderaterna tog över men nu är det riktigt illa. Antalet onödiga besök hos läkare ökar dramatiskt, kostnaderna stiger och vården för dom som verkligen behöver den blir därmed sämre.

Mest allvarligt är det för multisjuka patienter. Har du många och/eller svåra sjukdomar har doktorn inte tid att lyssna på dig för man ska klämma in så många besök som möjligt. Människor som har problem med språket råkar så klart väldigt illa ut när det ska gå så fort som möjligt.

När besöken hos läkare ökar minskar samtidigt antalet besök hos sjuksköterskor och undersköterskor. Det förebyggande arbetet tar stryk och därmed minskar folkhälsan. Jag funderar på hur svårt det kan vara att få till det egentligen. I januari ska "stockholmsmodellen" med fritt vårdval börja gälla i hela landet. Man undrar hur dom tänkte. Dyrare, sämre och i förlängningen antagligen farligt. Hm, dags att välja nytt?

3 kommentarer:

Jeanette sa...

Moderater har väl aldrig varit så bra på att tänka. Det har ju alltid blivit katastrof när de har fått styra o ställa.

Anonym sa...

Är faktiskt lite glad över modellen i Sörmland, vi har inte besöksersättning som i Sthlm, vi har till och med ett tak för hur många besök man får betalt för. Ganska högt i tak som väl är. I huvudsak ersättning för antal listade personer. Torde i högre grad stimera till läkarbesök för de som mest behöver. Brukar uppmuntra mina kollegor med att vi har det iaf inte som i Sthlm när de tycker att det bara kommer förkylningar som vill ha antibiotika. ska fö bli intressant att se hur antibiotiakförskrivningen ändras i Sthlm med "shoppa-sjukvård-systemet"

Alla smutsiga detaljer sa...

Stentorp, antibiotikaförskrivningen (liksom läkemedelsförskrivningen i övrigt) har gått upp, det är redan ett faktum. I övrigt ska som sagt vårdvalet införas i hela landet från den första januari. Suck.